Tunica bucatarului: ce reprezinta?

A fi bucatar este o meserie strans legata de cultura si istoria unui popor, o meserie care s-a schimbat profund de-a lungul timpului, ramanand totusi dedicata cauzei sale: aceea de a oferi nu numai hrana, ci si bucurie papilelor gustative. Vi se poate parea ciudat, dar uniforma sau tunica bucatar a jucat un rol important si in aceasta chestiune.

Tunica si boneta: cartea de identitate a bucatarului

„Spune-mi ce palarie ai si iti voi spune ce bucatar esti.” Aceasta ar putea rezuma istoria uniformei de bucatarie. In realitate, exista doua vesminte care, variate ca forma si culoare, identifica bucatarul: palaria si …tunica! Pe vremea celebrului Auguste Escoffier au simbolizat gradul si erau de culoare alba. Dar de ce este albul considerat culoarea bucatarului? V-ati intrebat vreodata? Vrem sa dezvaluim secretul …

Albul uniformei

Este inutil sa o negam, suntem cu totii fascinati de tunica alba pe care o poarta personalul in continua miscare in bucatarie. Am spus alb, desigur … uniforma bucatarului trebuie sa iasa in evidenta pentru curatenie si eleganta: este cartea de vizita a purtatorului. Incercati sa va ganditi: fara acel element candid, frenezia care guverneaza gesturile rapide si sigure ale celor care executa o comanda nu ar avea acelasi impact asupra ochilor publicului, fie ca sunt simpli spectatori sau clienti. 

Uniforma innobileaza grupul

Taiati, prajiti, coaceti… toate gesturile sunt infrumusetate de tunica purtata pentru a le face. Astazi, probabil, in bucataria moderna parametrii pentru stabilirea responsabilitatilor si a ierarhiilor nu mai sunt cei dictati de Escoffier. Un grup de bucatari iese in evidenta, pentru ca doar un loc de munca bine orchestrat duce la rezultate, indiferent de sarcina pe care o indeplineste individul.

Am spus ca tunica, in general, trebuie sa fie alba pentru a indica curatenia la prima vedere. Putini stiu insa cat de pretioasa este pentru siguranta: il protejeaza pe bucatar de caldura plitei si a cuptorului si, in acelasi timp, de stropii lichidelor calde. In plus, geaca cu piept dublu, atunci cand este intoarsa cu susul in jos, are rolul strategic de a ascunde murdaria si petele. In cele din urma, pentru o lunga traditie, este completata de nasturi de tesatura detasabili, capabili sa reziste numeroaselor spalari.

Fara a aduce atingere albului, astazi uniformele pot varia in culori: unele au marginea neagra, in timp ce altele au contraste clare. In ultima vreme, pentru tunica, negrul este foarte popular si nici nu trebuie subestimata posibilitatea personalizarii acestui articol prin introducerea numelui sau a logo-ului restaurantului.

Prin urmare, uniforma bucatarului nu este doar o chestiune de imagine. Fiecare element al acesteia are, de asemenea, o valoare functionala precisa. In lumea bucatariei, plina de mici capcane, trebuie sa fie o protectie confortabila si eleganta.  Astfel de tunici pot fi gasite in magazinele de specialitate, unde sunt disponibile inclusiv accesorii kitchenaid.

Pantalonii: confortabili si functionali

Culorile traditionale ale pantalonilor bucatarului sunt in albi sau negri, in general modele care ajuta la camuflarea petelor in timp ce lucrati in bucatarie. Cat despre tunici, de asemenea, in acest domeniu, gusturile se schimba deschizand usa unor nuante originale, dar modelele intunecate si fanteziste raman ferm in topul preferintelor si intotdeauna din acelasi motiv: sunt excelente pentru a ascunde unul dintre cei mai rai dusmani din bucatarie … murdaria!

Daca tunica bucatarului este mai degraba formala, pantalonii sunt cu atat mai putin, mai ales din motive functionale: sunt suficient de largi pentru a oferi racoare si pentru a le oferi o libertate de miscare ampla. Au, de asemenea, buzunare pentru a depozita prosoape, ustensile sau chiar mancare. Pe langa tunica si pantaloni, unii bucatari mai folosesc sortul si boneta, desi la aceste elemente se mai renunta cateodata.

Lasă un comentariu