7 lucruri interesante despre cuvintele din limba română

Articolul de astăzi va fi despre 7 lucruri interesante despre cuvintele din limba română. Trebuie să recunosc faptul că atunci când am făcut research pentru această listă am găsit lucruri foarte interesante, dar multe nu aveau vreo sursă sau ceva. Astfel am decis să mă rezum doar la cele foarte ușor de exemplificat și de susținut cu argumente.

  1. Abces este singurul cuvânt care conţine grupul de litere ABC. Asta pentru că cineva s-a gândit ca la abecedar să pună e-ul ăla acolo.
  2. Cea mai mare diferenţă de litere între forma de plural şi singular o are substantivul om – oameni.
  3. Se poate forma o propoziție care conține numai vocale – Oaia e a ei.
  4. Cel mai lung cuvânt care conţine o singură vocală este abracadabranta, are 15 litere şi înseamnă ciudat/neobișnuit. Eu l-am citit din a treia încercare corect.
  5. Cel mai lung cuvânt în care fiecare literă se repetă exact de două ori este angionefrografie și are exact 16 litere. Acum nu știu dacă așa s-a nimerit sau cineva l-a inventat întenționat ca să facă o simetrie frumoasă, dar nici pe acesta nu l-am citit corect din primele două încercări.
  6. Avem un singur cuvând în DEX care conține patru consoane la sfârșit și acela este kitsch, termen folosit pentru a desemna un obiect de prost gust. Avem și un muzeu cu obiecte d-astea 😉
  7. Cele mai multe cuvinte din limba română (19.750) încep cu litera C, așa zice DEX-ul.

Acesta a fost topul de 7 lucruri interesante despre cuvintele din limba română, sper că v-a plăcut și nu uitați să reveniți pe site pentru liste noi în fiecare lună.

featured foto: bucharestjournal.ro

Lasă un comentariu