5 cărți scrise de autori români

În spatele blocului de Mara Wagner

Este cartea care aduce aminte cel mai bine de perioada comunistă. Despre copilăria minunată, plină de jocuri, zâmbete, prietenii, reguli știute doar de grup, socializare și secrete, scrise în bilete scrise și trimise prin prieteni. Pentru unii, toate adolescența s-a petrecut în spatele blocului. E povestea vremurilor în care grijile erau lăsate în seama oamenilor mari. Ce conta cel mai mult atunci când eram copii? Joaca! Nu știam de lipsuri sau rații la alimente, de nevoi și nefericire. Niciodată nu era ca acum, aveam mai puțin, dar eram mult mai fericiți.

În romanul de față, optimismul, culoarea și tinerețea pot face viața sau zilele mult mai frumoase, iar personajul principal îți va aduce, cu siguranță, aminte de copilărie. Mai ales dacă ai trăit în comunism. Dar nu porni lectura cu gândul că e o carte scrisă doar pentru nostalgicii comunismului. În spatele blocului este, în fond, despre copilărie, prieteniile vârstei și primul sărut.

Orbi de Petronela Rotar

Acest roman este precum o oglindă: în ea vezi toate părțile tale bune, tot ce există mai puțin bun în interiorul tău. Orbi scoate în evidență tot ce trebuie vindecat, tot ce ascundem în noi și despre care evităm să vorbim. Din cauza fricii, a rușinii sau a etichetelor puse de ceilalți. Este o călătorie în care nu ai cum să rămâi la fel ca în ziua în care ai plecat. Orbi îți deschide inima, îți ascute simțurile și te ajută să vezi clar, să privești dincolo de aparențe, de imagini și emoții. Orbi este antidotul la durerile pe care doar sufletul le poate îndura. Nu-ți lăsa sufletul să sufere mai mult decât e nevoie.

Pereți subțiri de Ana-Maria Sandu

O poveste care are loc în București, despre București. Pereți Subțiri surprinde viața dintr-un bloc comunist în șaptesprezece povești despre traiul în comunitate. Într-un bloc trăiește o comunitate mică. Toată lume știe pe toată lumea. Toți află poveștile tuturor, dar stau ca și cum nu ar fi auzit nici măcar un sunet. Ideea de intimitate nu există, liniștea este mereu tulburată, iar înțelegerea este redusă la minim. Autoarea reușește să treacă prin filtru personal fiecare povestire, iar volumul de față abundă de emoție pură.

Matriarhat de Cristina Andrei

Proaspăt lansat, romanul Cristinei Andrei este locul de întâlnire pentru opt femei puternice, fiecare cu destinul său, cu profesia și povestea ei de iubire. Indiferent de povestea de viață, indiferent de trecutul și prezentul fiecăreia, în Matriarhat, autoarea evidențiază lumea actuală în care trăim, relațiile interumane și nevoia de a arăta mereu unde ne situăm: ne arătăm puterea sau ne supunem celorlalți. Viața ne poartă e căi nebănuite,  fără să știm motivele pentru care ajungem să trăim înconjurați de tipologii umane, niciodată fără un motiv, însă.

Neverland de Radu Găvan

Literatura lui Radu Găvan este precum o lecție de viață. Reală, plină de emoție, cursivă și o reîntoarcere la ceea ce contează cu adevărat.

Lasă un comentariu